4 Keburukan Makan Lewat Malam Dan Apa Solusinya

4Keburukan Makan Lewat Malam Dan Apa Solusinya - Kebiasaan makan pada lewat malam adalah kurang sihat dan boleh memberikan kesan negatif  ke atas kesehatan dan kesejahteraan anda. Ini  adalah penting untuk mengelakkan kebiasaan ini jika anda ingin mengekalkan kesehatan yang baik sepanjang hayat. Mari Fikirkan semua alternatif yang untuk anda, boleh menerima pakai dalam gaya hidup anda, strategi yang boleh membantu untuk mengelakkan anda daripada makan pada lewat malam.

Mari kita lihat 4 Keburukan Makan Lewat Malam dapat menyebabkan:

4 Keburukan Makan Lewat Malam Dan Apa Solusinya

01. Menyebabkan pedih ulu hati.


Ini telah dianggarkan bahawa pedih ulu hati menjejaskan ramai rakyat malaysia dan setiap tahun ratusan ringgit dibelanjakan pada obat-obatan untuk merawatnya. Refluks asid merupakan suatu keadaan yang menyebabkan pedih ulu hati yang merosakkan esofagus.

Hal ini bisa menyebabkan banyak masalah kesehatan seperti asma, serak kronik, dan dalam kes-kes  teruk, menyebabkan kanser esofagus. Dalam kes ekstrem juga boleh menyebabkan ulser jika tidak dirawat.

02. Kekurangan tidur


Salah satu fungsi utama tidur adalah untuk membantu anda pulih dari hari, jadi anda boleh bangun bertenaga. Tidur adalah penting untuk mental, fizikal, dan emosi kesejahteraan. Kurang tidur dapat menyebabkan kelesuan, keletihan mental dan fizikal, kesukaran dalam  komunikasi, ingatan yang lemah atau kehilangan ingatan.

Kebanyakan orang mengalami kekurangan tidur apabila makan pada lewat malam. Satu hidangan berat diambil pada lewat malam menyebabkan badan terpaksa bekerja keras untuk mencernakan makanan tersebut. Hal Ini juga dapat menyebabkan kepenatan, kerana organ organ pencernaan kita tidak mendapat rehat yang secukupnya kerana berkerja sepanjang malam untuk mencernakan makanan makanan tersebut

03. Penghadaman tidak sempurna


Makan pada malam hari dapat menghalangi penghapusan toksin yang terhasil semasa proses pencernaan, ini boleh menyebabkan masalah gas dan kekejangan perut. Apabila anda tidur, sistem penghadaman menjadi lambat dan nutrien dalam makanan tidak dapat diserap sepenuhnya.

Dikarenakan penukaran makanan menjadi lemak dan membawa kepada kenaikkan berat badan. Mereka yang mengadu kembung perut tidak sedar bahawa ia adalah daripada makanan yang tertinggal dari pencernaan yang tidak sempurna.

04. Strok 


Tidur selepas makan juga boleh meningkatkan peluang anda mempunyai strok, menurut satu kajian yang dilakukan di Universiti Ioannina Sekolah Perubatan di Greece. Kajian, yang memberi tumpuan kepada 500 orang yang sihat - 250 yang sebelum ini telah mengalami strok dan 250 yang telah didiagnosis dengan sindrom koronari akut - mendapati bahawa orang-orang yang menunggu terpanjang antara makan dan tidur pada risiko rendah untuk strok.

Menurut kajian Refluks asid boleh menyebabkan apnea tidur, yang dikaitkan dengan strok. Satu lagi teori adalah bahawa proses pencernaan yang memberi kesan pada tekanan darah, tahap gula darah dan kolesterol mungkin boleh menyebabkan strok.

Tabiat makan makan ini boleh menyebabkan banyak masalah kesehatan, Walaubagaimanapun masalah masalah ini boleh dielakkan jika kita prihatin dan elak dari makan pada waktu lewat malam.

Disini saya ingin berkongsi sedikit solusi bagaimana anda boleh mengelak dari makan pada lewat malam.


1. Makan sebelum 6:00 petang. Ini akan memberikan anda rasa kenyang, mengurangkan kelaparan pada lewat malam dan menyediakan badan anda untuk tidur malam yang baik.

2. Apabila anda berkeinginan untuk makan lewat malam, makan atau minum lah sesuatu yang rendah kalori yang akan memberikan anda khasiat dari segi emosi dan fizikal. Satu paket oat panas, dengan pengisian 150 kalori adalah memadai.

3. Jika anda mempunyai tabiat makan lewat malam, anda boleh secara perlahan menukarnya dengan mengurangkan jumlah makanan yang anda makan setiap malam dan kemudian memilih makanan yang lebih berasaskan sayuran dan semulajadi. Makanan seperti ini adalah lebih sihat, lebih berkhasiat serta lebih rendah dalam kalori.

4. Jangan makan makanan yang telah diproses, tepung putih atau gula selepas 6:00 petang. Makanan ini boleh menyebabkan gangguan regulasi tahap gula dalam badan anda dan membawa kepada kelaparan lewat malam yang lebih teruk.

5. Satu strategi menarik untuk mengelakkan tabiat ini adalah dengan memberus gigi lebih awal pada sebelah petang. Ramai mendapati bahawa selepas mereka berus gigi mereka, mereka tidak berkeinginan untuk makan lebih banyak makanan kerana tidak mahu mengulangi rutin kebersihan gigi mereka lagi.


Dengan ini saya berharap agar saudara-saudari dapat memahami 4 Keburukan Makan Lewat Malam dan  solusi kebiasaan ini untuk kesehatan yang lebih baik. Semoga artikel ini bermanfaat.

Posting Komentar

0 Komentar